Tietoa eläimistä

Emolehmätuotannon ajatuksena on käyttää emojen tuottama maito vasikoiden ravinnoksi. Herralan tilalla siirryttiin aikoinaan emolehmätuotantoon siementämällä lypsykarjaa liharotusonneilla. Ratkaisu osoittautui heti huonoksi, koska osa puoliksi lypsyrotuisista lehmistä ei soveltunut imetyslehmiksi. Karsinnan ja ostoeläinten kautta emokanta saatiin täysin pihvirotuiseksi.

Ensimmäiset liharotuiset emolehmät olivat charolais-, aberdeen angus- ja hereford-risteytyksiä. Sitten keskityttiin limousin-rotuun, josta oli kolme siitossonnia peräkkäin. Limousin tuotti komeita eläimiä karjaamme. Sen täysruskea väri näkyy edelleen vanhimmissa lehmissämme. Vuodesta 2009 Herralan tilalla on keskitytty luomutuotantoon hyvin sopivaan herefordiin. Se on luonteeltaan rauhallinen, vasikoistaan hyvin huolehtiva rotu. Hereford häviää kasvussa ranskalaisille roduille, mutta se on tehokas laidunrehun käyttäjä. Ja mikä tärkeintä, sen lihan makua ylistetään maailmalla.


Pihvikarjamme syö lähes yksinomaan heinää, kesällä laitumilta, talvella säilörehua. Nuorille kasvatuseläimille annamme oman tilan hernekaura- tai ohrajauhoa voimakkaimman kasvupyrähdyksen aikoihin. Teini-iän ohitettuaan nautamme siirtyvät yksinomaan karkearehun käyttäjiksi. Ostorehuista käytämme ainoastaan luomuhyväksyttyjä kivennäisiä.

Eläinten laidunalueet vaihtelevat tavallisista peltoaukeista metsälaitumiin. Puusto tarjoaa eläimille suojaa, mutta ennen kaikkea myös mieluisaa puuhastelua.

Pihvikarjamme on pieni, ja jokaisella on oma nimi. Eläimet saavat päivittäin yksilöllistä huomioita. Poikimakaudella jokaisella emolla on oma suojaisa karsina, jossa se saa halutessaan olla rauhassa vasikkansa kanssa.

Herralan tilalla ei nupouteta eläimiä, eikä sonneja kastroida eli Herralan tilalta ei saa häränlihaa. Emme myöskään myy vasikanlihaa.


Karjassamme on käytetty alusta alkaen kantakirjasonneja. Nyt on kuitenkin poikkeuksellisesti oman karjan kasvatti Konrad, koska sen isän, APH. Yesboxin, työura jäi lyhyeksi. Halusimme jatkaa tätä linjaa, koska se edustaa Remitall Pilgrimin jälkeläisiä.

Laiduntava karja yhdistettynä luomutuotantoon ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Meillä karjan seurassa viihtyy niin kurki, kottarainen, isokuovi, taivaanvuohi, töyhtöhyyppä kuin naurulokki ja varpunenkin. Kun ruis on mukana laidunalueiden viljelykierrossa, kuuluu pellolta joskus ruisrääkänkin tervehdys. Omasta kiinnostuksestamme lähiluontoa kohtaan, teetimme joitakin vuosia sitten laidunalueilta linnustoselvityksen. Sitten kun on sopivasti aikaa, niin selvittelemme kasvillisuutta tarkemmin.

Verkkosivujen suunnittelu ja toteutus: Mediapalvelu W3D